Home Vervoer Fietsen, brommers en scooters Brommers en scooters zijn fijnstofkanonnen
Brommers en scooters zijn fijnstofkanonnen Afdrukken E-mailadres
Vervoer - Fietsen, brommers en scooters
Geschreven door Llink   

LLink e-zine   28-02-08

Vrachtwagens zijn minder vervuilend dan brommers. Scooters en brommers stoten per seconde meer ultrafijnstof uit dan vrachtwagens en twee keer zoveel als een gemiddelde auto. Wanneer een scooter een fietser passeert, ademt de fietser extreem veel ultrafijnstof in.

Dat blijkt uit een onderzoek dat gedaan is door de Fietsersbond en Universiteit Utrecht. 

Ook rookt een fietser passief mee als hij bij een stoplicht staat te wachten. In twaalf steden werden metingen uitgevoerd met een fiets en een auto met meetapparatuur. De metingen werden vervolgens geanalyseerd door IRAS, een instituut van Universiteit Utrecht dat zich bezighoudt met gezondheidsrisico's door milieuvervuiling. De Fietsersbond gaat aan minister Cramer van Milieu vragen of er eisen kunnen worden gesteld aan de uitstoot van stoffen van een brommer.


In het nieuwste nummer van  zijn de wetenschappers die volksgezondheidsrisico's onderzoeken geschokt door de (ultra)fijn stofmetingen van de Fietsersbond. Bij stoplichten, rakelings passerend autoverkeer en in de buurt van brommers werden zeer hoge concentraties gemeten.(28-2- 2008)Uit het onderzoek, dat te lezen is in het maart-nummer van het tweemaandelijks magazine van de Fietsersbond (de Vogelvrije Fietser), blijkt dat fietsers meer last hebben van vervuiling door brommers dan door vrachtwagens. Wetenschapper Gerard Hoek: 'Ik had niet gedacht dat de pieken zo hoog zouden zijn.'
Lees hier het artikel online (pdf)


Meer info:
- Fietsersbond

P082802INT26009

 

Meld fouten en verbroken links