Home Kritisch consumeren Tips Koop geen tandpasta of scrubs met microplastics
Koop geen tandpasta of scrubs met microplastics

www.noordzee.nl    update 15 mei 2012

In veel scrubs, tandpasta's en andere verzorgingsproducten zitten plastic deeltjes. Deze plastic deeltjes worden aan het product toegevoegd en vervullen een schuurfunctie om dode huidcellen te verwijderen. Scrubs, peelings, douchegels en zelfs sommige tandpasta’s bevatten plastic deeltjes. Kijk maar eens op de verpakking of er Polyethyleen (PE), Polypropyleen (PP) of Polyethyleen terephtalaat (PET) in zit, allemaal plastics!

Dit betekent dus dat jij als consument van zo’n product zonder dat je het weet plastic de natuur in spoelt. Terwijl je misschien je best doet door afvalscheiding, weinig plastic gebruikt of bewuster met het milieu om te gaan.

Van doucheputje tot in zee
Deze microscopisch kleine plastic deeltjes worden door het doucheputje gespoeld en passeren de waterzuivering, waardoor het plastic uiteindelijk in zee terechtkomt. Eenmaal in zee worden de plastic deeltjes door dieren aangezien voor voedsel, dit komt in de magen van dieren terecht met alle gevolgen van dien. Ook heeft plastic de eigenschap dat het giftige stoffen aan zich hecht of zelfs opneemt. De gevolgen hiervan voor de voedselketen worden op dit moment door wetenschappers onderzocht, maar je kunt je voorstellen dat dat niet goed is.

Uit onderzoek van Stichting De Noordzee blijkt dat er minimaal vier soorten ‘microplastics’ in de Noordzee terechtkomen:
- Polyethyleen terephtalaat (PET)
- Polypropyleen (PP)
- Polyethyleen (PE)

Het gebruik van kleine stukjes plastic in deze producten is volstrekt onnodig , er zijn namelijk genoeg alternatieven voorhanden zoals gemalen havermout, kokos, anijszaadjes, het maalsel van de schil van noten en bamboe.


Update 9 februari 2013 >>>


Update 22 juli 2015

Link naar lijsten >>>

Wat kan ik doen?

Help mee om een einde te maken aan plastics in verzorgingsproducten:

1. Download the app Beat the Micro Bead, scan een product en ontdekt of er plastic in verwerkt is of niet
2. Of bekijk hier de productlijsten
3. Check ook jouw verzorgingsproducten en meld het als je plastics op het etiket vindt en het product nog niet voorkomt in onze lijsten via de app of op onze site
4. Like de Facebook pagina van de campagne ‘Beat the micro bead‘


 

Meld fouten en verbroken links