Tekst Banner

Stichting Kritische Massa heeft als doel consumenten inzicht te geven in mogelijke consequenties van hun koopgedrag voor maatschappij en milieu. Zij wil bevorderen dat onbewuste steun van consumenten aan ongewenste situaties wordt omgezet in bewuste steun aan positieve ontwikkelingen. Door consumenten te mobiliseren hoopt de stichting een bijdrage te leveren aan een beweging van kritische consumenten die een mens- en milieuvriendelijke maatschappij ten goede komt.

Home Kleding Kleding Arbeidsomstandigheden kledingproducenten voor Aldi, Lidl, Carrefour, Walmart en Tesco
Arbeidsomstandigheden kledingproducenten voor Aldi, Lidl, Carrefour, Walmart en Tesco Afdrukken E-mailadres

www.schonekleren.be    11 februari 2009

En maar incasseren... Aankoop- en arbeidspraktijken van distributiegiganten


Het rapport « En maar incasseren » is gebaseerd op een onderzoek in 2008 bij 440 werknemers uit 30 fabrieken in Thailand, Bangladesh, India, en Sri Lanka. Deze fabrieken produceren kleding voor 5 van de 10 grootste distributeurs ter wereld : Carrefour, Aldi, Lidl, Walmart en Tesco. Zowel werknemers als aankopers en bedrijfsdirecties werden geïnterviewd.

Het aandeel van die distributieketens in de algemene kleinhandel en in de kledingmarkt in het bijzonder groeit nog steeds. Carrefour is de vierde grootste kledingverkoper van Europa. De helft van de winkelende Duitsers koopt kleding bij discounters als Aldi en Lidl. In vergelijking met de kledingketens hebben de distributiegiganten veel meer macht vanwege hun schaalgrootte.
Naarmate de verkoopsactiviteiten van de giganten groeien, worden ook hun toeleveringsketens waarin ze de producten aankopen, groter.


Schaalgrootte brengt schaalvoordelen met zich mee, die de distributeurs helpen de kosten te drukken. In 1999 kostte een gewone jeans in de Britse supermarkt Asda zowat 23 €. Drie jaar later, na de overname door de Amerikaanse gigant Wal-Mart, was de kostprijs meer dan gehalveerd tot 9 €. Nu kosten die jeans amper 4 €.


Het meest zorgwekkende is dat de distributiegiganten er niet in slagen om de vereisten van hun businessmodel – lage prijzen, snelle omzet en grote onzekerheid – te combineren met goede arbeidsomstandigheden.


Een voorbeeld: werknemers van een Aldi-leverancier in Bangladesh verdienen tussen 16€ en 24€ per maand. Het wettelijke minimumloon is 21€ maar dat is niet genoeg om van te leven.

http://www.schonekleren.be/Focus/default.htm

 

P091102INT25001

 

Meld fouten en verbroken links