Tekst Banner

Stichting Kritische Massa heeft als doel consumenten inzicht te geven in mogelijke consequenties van hun koopgedrag voor maatschappij en milieu. Zij wil bevorderen dat onbewuste steun van consumenten aan ongewenste situaties wordt omgezet in bewuste steun aan positieve ontwikkelingen. Door consumenten te mobiliseren hoopt de stichting een bijdrage te leveren aan een beweging van kritische consumenten die een mens- en milieuvriendelijke maatschappij ten goede komt.

Home Kleding Materialen en grondstoffen Bamboe, goed voor de mens, goed voor het milieu
Bamboe, goed voor de mens, goed voor het milieu Afdrukken E-mailadres
Bron: MyYoga 19 juni 2010

Bamboe wordt geprezen als de natuurlijke, groene en eco-vriendelijke  textiel van de 21e eeuw.
Duurzame kleding van de snelst groeiende plant (grassoort) ter wereld. Ondanks dat bamboe al lang bekend is in Azië voor zijn vele  toepassingen, is het idee om bamboe te gebruiken voor het spinnen  van garen een recent nieuwe toepassing. Bamboe kleding is snel  drogend, comfortabel, verkoelend en voelt zacht aan als kasjmier. De stof kreukt niet en kan gewoon in de wasmachine. Naast deze fantastische mode-vriendelijke eigenschappen, heeft de toepassing in de kledingindustrie ook veel milieuvoordelen.

Bamboe is milieuvriendelijk.
Het enige wat de plant nodig heeft om te groeien is zonlicht. Het bijzondere aan bamboe is dat de plant zelf een anti-bacteriële stof maakt, waardoor er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. De vezels die worden gebruikt ondergaan geen enkele chemische bewerking, ze worden geplet en eenvoudigweg gestoomd. Bamboetextiel komt van de natuur en is volledig biologisch afbreekbaar.

Bamboe absorbeert 60% meer vocht dan katoen.
Bamboe is de snelst groeiende plant vanwege zijn buitengewoon vermogen om water op te nemen door de bijzondere structuur van de holle vezels. Door de micro kleine gaatjes in de bamboevezel kan de kleding 4 keer sneller zweet absorberen en verdampen. De kleding blijft niet aan je huid plakken als het te warm is, je lichaam blijft droog waardoor je niet oververhit raakt.

Bamboe is opvallend ademend door de open structuur van de vezels, waardoor het verkoelend is in de zomer en in de winter warmer dan katoen. Bamboe wordt hierdoor ook wel “aircokleding” genoemd.

Van nature antibacterieel.
Een van de unieke eigenschappen van bamboe is de van zichzelf bevattende anti-bacteriële stof, hierdoor gaan er niet zo snel vieze luchtjes in je kleding zitten. Bij andere stoffen wordt dit bereikt door allerlei chemische toevoegingen. Mensen met een heel gevoelige huid en/of allergieën kunnen dus met een gerust hart bamboe kleding dragen.

Duurzaam en UV beschermend.
Ondanks de zachtheid zijn de vezels van bamboe oersterk, waardoor het de kleding een lange levensduur geeft. Bamboe kleding is ook anti-statisch, kreukt niet en is vormvast. Het is ook UV beschermend en filtert 98% van de schadelijke UV stralen.

Is bamboe zo groen?
Een aantal milieucritici beweren dat het productieproces niet zo milieuvriendelijk is. Er worden twee manieren gebruikt voor de productie van de bamboe vezels; Het mechanisch, milieuvriendelijk proces; De plant wordt mechanisch geplet en natuurlijke enzymen worden gebruikt om de stengels om te zetten in een papperige massa. De vezels worden dan mechanisch gekamd en gesponnen tot garen.In de chemisch en goedkopere productie methode worden milieu onvriendelijke toevoegingen gebruikt. Echter er komen steeds meer nieuwe technieken om dit proces eco-vriendelijker te maken. Volgens National Geographic heeft bamboe textiel, ondanks de tekortkomingen in het productie proces, veel minder milieugevolgen dan katoen en uit aardolie verkregen nylon en polyester kunststof vezels. 

Goedkoop te fabriceren
Bamboe vezels
Bamboe is makkelijk te verbouwen. Het is voor de armere bevolking een uitkomst omdat het snel groeit en er meerdere oogsten per jaar zijn. Het maakt voor de plant niet uit of het nat of droog is, dus de kans op een misoogst is klein. Bovendien is bamboe heel goedkoop
te fabriceren; je hebt alleen maar zonlicht nodig. Een grotere vraag levert dus mooie kansen op voor werk en inkomen in ontwikkelings-landen.

Gaat bodem erosie tegen
Verantwoorde verbouwde bamboe komt van plantages die door boeren beheerd worden. Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld. Voor het maken van textiel worden alleen de zijtakken gebruikt. Van een plant kan dus ieder jaar worden geoogst. De oude bamboewortels blijven in leven en houden zo de vruchtbare aarde op haar plaats. Het uitgebreide wortelnetwerk is uitstekend geschikt om erosie te bestrijden op kale, schuine hellingen die vaak ontstaan na de kap van tropisch regenwoud. Of bamboe de wereld gaat redden weten we niet, maar het begin kunnen we alvast maken.

 

Meld fouten en verbroken links