Home Kritisch consumeren Tips Praktische lijsten
Praktische lijsten

* Vleeswijzer
* Eerlijke Bankenwijzer
* Groente- en Fruitkalender
* Gif: De meest vervuilde: Supermarkten / Fruit / Groenten / Landen
* Viswijzer
* Greenpeace Guide to Greener Electronics
* Ranglijst duurzaamheid stroomleveranciers
Kledingchecker
* Rank a Brand
* QuestionMark App


Vleeswijzer
De Vleeswijzer (oorspronkelijk van Varkens in Nood) toont per diersoort het dierenwelzijn en de milieuschade die het houden (en dus het consumeren) met zich meebrengt.

Eerlijke Bankenwijzer
De meeste banken investeren het geld van hun spaarders nog steeds in bedrijven die betrokken zijn bij milieuvervuiling, slechte arbeidsomstandigheden, schendingen van mensenrechten en wapenleveranties aan dictaturen. Veel banken hebben nog nauwelijks beleid om dit soort investeringen te voorkomen.
De Eerlijke Bankenwijzer is een website waarop eenvoudig is te zien hoe 'verantwoord' of 'onverantwoord' de verschillende banken scoren.

Groente- en Fruitkalender
De groente- en fruitkalender van Milieu Centraal geeft per artikel aanwijzingen over de relatie tussen de herkomst, de periode van aankoop en de hoeveelheid energie die nodig is voor de productie en transport van groenten en fruit.

De Weet wat je eet Gifmeter - Bestrijdingsmiddelen op groente & fruit
Op deze website worden alle meetgegevens van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) naar resten landbouwgif op groente en fruit toegankelijk gemaakt (2011). In één oogopslag kun je zien welke supermarkten de schoonste waar aanbieden, welke groente- en fruitsoorten het meest vervuild zijn en in welke landen het meeste landbouwgif wordt gebruikt.

Viswijzer
Op de site van goedevis.nl (een initiatief van Sichting Noordzee) kunt u de viswijzer downloaden of online raadplegen.

Greenpeace Guide to Greener Electronics
De 'Guide to Greener Electronics' van Greenpeace rangschikt producenten van mobiele telefoons, spelcomputers, laptops en PC’s op hun globale beleid en gedrag met betrekking tot het reduceren van hun CO2-uitstoot, het uitbannen van schadelijk chemicaliën en het nemen van verantwoordelijkheid voor hun producten als ze zijn afgedankt door consumenten.

Ranglijst duurzaamheid stroomleveranciers
Onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos en Natuur & Milieu heeft een lijst opgeleverd waarin 32 energiebedrijven worden gerangschikt op hun duurzaamheid.

Kledingchecker
Site met informatie over kledingmerken, stoffen en kledingproductie.

Rank a Brand
Site met scores van merken op de thema's arbeidsomstandigheden, mensenrechten, milieu en klimaatverandering.

QuestionMark App
Wil jij graag diervriendelijkere producten kopen, maar weet je niet goed welke producten in de supermarkt je dan moet nemen? En heb je een smartphone? Download dan de QuestionMark App van Compassion In World Farming! Deze App helpt je bij het maken van de juiste keuze voor eieren, vlees- en zuivelproducten in de supermarkt.

 
Reacties (2)
Gif in vis ?
2 donderdag 01 juli 2010 21:42
Anne-Marie Pronk
Het artikel in EOS, een Belgisch-Nederlands semi-wetenschappelijk blad, over gifgehalte in consumptievis is onbehoorlijk suggestief. Volgen EOS zouden door vervuiling slechts 12 vissoorten zonder gevaar gegeten kunnen worden. Ook wilde paling komt, weer eens, in een kwaad daglicht te staan. NeVePaling de brancheorganistie van de Nederlandse palinghandel spreekt van onnodige bangmakerij. Het grootste deel van de in Nederland gegeten paling komt uit streng gecontroleerde kwekerijen de rest (een kleine 10%) is afkomstig van gecontroleerde wilde palingvisserijen in Ierland en Nederland. Gecontroleerd NeVePaling laat verder weten dat de legale palinghandel in Nederland streng gecontroleerd wordt door de overheid. De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) neemt regelmatig op diverse verkooppunten monsters van onder andere paling om te kunnen bepalen of de producenten en leveranciers vis met te veel schadelijke stoffen uit de voedselketen weren. Ook verricht de VWA gerichte controles bij EG-erkende visverwerkende bedrijven, vishandelaren en beroepsvissers. De VWA treedt streng op tegen bedrijven die de regels niet voldoende naleven of de gezondheid van de consument in gevaar brengen. NeVePaling adviseert de consument dan ook alleen paling te kopen bij bonafide bedrijven. Alleen dan is de consument zeker dat er een veilig product gekocht wordt. Paling gezonde delicatesse De consumptiefrequentie van vis door verschillende groepen van de bevolking is gemonitord via de voedselconsumptiepeiling van het RIVM. Hieruit blijkt dat de gemiddelde Nederlandse palingeter slechts één of hooguit enkele keren per jaar een kleine hoeveelheid paling eet. Dit wordt onder andere bevestigd door de enquête die door Stichting DUPAN onlangs werd gehouden. Daarin gaven de ge-enquêteerden aan dat zij paling zien als een delicatesse en tussen de één en twee keer per jaar zich deze traktatie gunden. Het Voedingscentrum adviseert consumenten om twee keer per week vis te eten, waarvan ten minste één keer vette vis ter preventie van hart- en vaatziekten. De consument wordt erop gewezen dat het gezondheidsrisico door blootstelling aan giftige stoffen niet opweegt tegen de gezondheidswinst door regelmatig vis te eten. Kortom: je hebt zoveel baat bij twee maal per week vis eten, dat het andere daardoor te verwaarlozen is.
Gif in vis ?
1 donderdag 01 juli 2010 21:42
Anne-Marie Pronk
Het artikel in EOS, een Belgisch-Nederlands semi-wetenschappelijk blad, over gifgehalte in consumptievis is onbehoorlijk suggestief. Volgen EOS zouden door vervuiling slechts 12 vissoorten zonder gevaar gegeten kunnen worden. Ook wilde paling komt, weer eens, in een kwaad daglicht te staan. NeVePaling de brancheorganistie van de Nederlandse palinghandel spreekt van onnodige bangmakerij. Het grootste deel van de in Nederland gegeten paling komt uit streng gecontroleerde kwekerijen de rest (een kleine 10%) is afkomstig van gecontroleerde wilde palingvisserijen in Ierland en Nederland. Gecontroleerd NeVePaling laat verder weten dat de legale palinghandel in Nederland streng gecontroleerd wordt door de overheid. De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) neemt regelmatig op diverse verkooppunten monsters van onder andere paling om te kunnen bepalen of de producenten en leveranciers vis met te veel schadelijke stoffen uit de voedselketen weren. Ook verricht de VWA gerichte controles bij EG-erkende visverwerkende bedrijven, vishandelaren en beroepsvissers. De VWA treedt streng op tegen bedrijven die de regels niet voldoende naleven of de gezondheid van de consument in gevaar brengen. NeVePaling adviseert de consument dan ook alleen paling te kopen bij bonafide bedrijven. Alleen dan is de consument zeker dat er een veilig product gekocht wordt. Paling gezonde delicatesse De consumptiefrequentie van vis door verschillende groepen van de bevolking is gemonitord via de voedselconsumptiepeiling van het RIVM. Hieruit blijkt dat de gemiddelde Nederlandse palingeter slechts één of hooguit enkele keren per jaar een kleine hoeveelheid paling eet. Dit wordt onder andere bevestigd door de enquête die door Stichting DUPAN onlangs werd gehouden. Daarin gaven de ge-enquêteerden aan dat zij paling zien als een delicatesse en tussen de één en twee keer per jaar zich deze traktatie gunden. Het Voedingscentrum adviseert consumenten om twee keer per week vis te eten, waarvan ten minste één keer vette vis ter preventie van hart- en vaatziekten. De consument wordt erop gewezen dat het gezondheidsrisico door blootstelling aan giftige stoffen niet opweegt tegen de gezondheidswinst door regelmatig vis te eten. Kortom: je hebt zoveel baat bij twee maal per week vis eten, dat het andere daardoor te verwaarlozen is.

Reageer

Your name:
Titel:
Comment (you may use HTML tags here):
  The word for verification. Lowercase letters only with no spaces.
Word verification:

Meld fouten en verbroken links