Home Kritisch consumeren Tips Praktische lijsten
Praktische lijsten

* Vleeswijzer
* Eerlijke Bankenwijzer
* Groente- en Fruitkalender
* Gif: De meest vervuilde: Supermarkten / Fruit / Groenten / Landen
* Viswijzer
* Greenpeace Guide to Greener Electronics
* Ranglijst duurzaamheid stroomleveranciers
Kledingchecker
* Rank a Brand
* QuestionMark App


Vleeswijzer
De Vleeswijzer (oorspronkelijk van Varkens in Nood) toont per diersoort het dierenwelzijn en de milieuschade die het houden (en dus het consumeren) met zich meebrengt.

Eerlijke Bankenwijzer
De meeste banken investeren het geld van hun spaarders nog steeds in bedrijven die betrokken zijn bij milieuvervuiling, slechte arbeidsomstandigheden, schendingen van mensenrechten en wapenleveranties aan dictaturen. Veel banken hebben nog nauwelijks beleid om dit soort investeringen te voorkomen.
De Eerlijke Bankenwijzer is een website waarop eenvoudig is te zien hoe 'verantwoord' of 'onverantwoord' de verschillende banken scoren.

Groente- en Fruitkalender
De groente- en fruitkalender van Milieu Centraal geeft per artikel aanwijzingen over de relatie tussen de herkomst, de periode van aankoop en de hoeveelheid energie die nodig is voor de productie en transport van groenten en fruit.

De Weet wat je eet Gifmeter - Bestrijdingsmiddelen op groente & fruit
Op deze website worden alle meetgegevens van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) naar resten landbouwgif op groente en fruit toegankelijk gemaakt (2011). In één oogopslag kun je zien welke supermarkten de schoonste waar aanbieden, welke groente- en fruitsoorten het meest vervuild zijn en in welke landen het meeste landbouwgif wordt gebruikt.

Viswijzer
Op de site van goedevis.nl (een initiatief van Sichting Noordzee) kunt u de viswijzer downloaden of online raadplegen.

Greenpeace Guide to Greener Electronics
De 'Guide to Greener Electronics' van Greenpeace rangschikt producenten van mobiele telefoons, spelcomputers, laptops en PC’s op hun globale beleid en gedrag met betrekking tot het reduceren van hun CO2-uitstoot, het uitbannen van schadelijk chemicaliën en het nemen van verantwoordelijkheid voor hun producten als ze zijn afgedankt door consumenten.

Ranglijst duurzaamheid stroomleveranciers
Onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos en Natuur & Milieu heeft een lijst opgeleverd waarin 32 energiebedrijven worden gerangschikt op hun duurzaamheid.

Kledingchecker
Site met informatie over kledingmerken, stoffen en kledingproductie.

Rank a Brand
Site met scores van merken op de thema's arbeidsomstandigheden, mensenrechten, milieu en klimaatverandering.

QuestionMark App
Wil jij graag diervriendelijkere producten kopen, maar weet je niet goed welke producten in de supermarkt je dan moet nemen? En heb je een smartphone? Download dan de QuestionMark App van Compassion In World Farming! Deze App helpt je bij het maken van de juiste keuze voor eieren, vlees- en zuivelproducten in de supermarkt.

 

Meld fouten en verbroken links