Home Energie Energiebesparing Handige tips om thuis energie te besparen
Handige tips om thuis energie te besparen Afdrukken E-mailadres
Energie - Energiebesparing
Geschreven door Huisfocus   

De meest praktische tips om op een goede simpele manier energie te sparen in huis. Deze tips zijn nagenoeg allemaal gratis te verwezenlijken en kunnen echt een verschil maken in het energieverbruik in het huis. Voor een duurzamere wereld en een goedkopere energierekening.

De informatie komt van de pagina: http://huisfocus.nl/tips/tips-om-makkelijk-energie-te-besparen/

Verwarming

 1. Zet niet je thermostaat op 25 als je het maar 21 graden wilt hebben: De verwarming gaat niet harder zijn werk doen als je de thermostaat zo hoog mogelijk zet, en je loopt het risico dat de CV-ketel langer doorbrandt en dus meer gas verbruikt omdat je vergeet de thermostaat terug te draaien.
 2. Doe een trui aan in plaats van de verwarming: Met een trui aan kan de verwarming tot wel 3 graden lager, als je dit consequent doet kan het flink schelen aan energieverbruik
 3. Doe de gordijnen 's nachts dicht en overdag open: Niet alleen fijn voor de privacy maar de gordijnen houden 's nachts ook warmte vast, een extra isolatie. Overdag laat je juist de zon op de ramen schijnen om te helpen met het verwarmen van de woning.
 4. Gebruik vloerkleden bij koude vloeren: Wanneer je vloer altijd koud aanvoelt is een vloerkleed een goede oplossing om je voeten warm te houden. Doordat het minder snel koud aanvoelt zul je minder snel geneigd zijn de verwarming aan te zetten.

Keuken

 1. Probeer de ecologische stand van de vaatwasser eens: De meeste vaatwassers hebben een ecologische stand of in ieder geval een kort programma. Wordt de vaat ook goed schoon bij zo een programma?
 2. Zet de vaatwasser alleen aan bij een volle vaatwasser: Hetzelfde verhaal als bij de wasmachine, een volle vaatwasser gebruikt net zoveel energie en water als een lege vaatwasser.
 3. Doe deksels op pannen tijdens het koken: Op deze manier heb je een lagere vlam nodig voor dezelfde temperatuur in de pan (alleen als het gerecht het toelaat natuurlijk).
 4. Doet niet meer water in de waterkoker dan nodig: Meer water laten koken dan dat je verbruikt is zonde van de energie, een waterkoker verbruikt sowieso veel energie.
 5. Gebruik de juiste pan op het gasfornuis: als een pan te klein is voor de vlam van het gasfornuis gaat er veel warmte verloren langs de zijkant van de pan, dit is allemaal verspild aardgas. Gebruik de juiste pan op de juiste pit van het fornuis. Kies waar mogelijk voor een snelkookpan.
 6. Kook niet met teveel water: Doe genoeg maar niet teveel water in de pan voor het koken van levensmiddelen. Hoe meer water er gekookt moet worden hoe meer energie het kost.
 7. Koelkast en vriezer op goede temperatuur: Hoe meer kouder beide apparaten staan hoe meer energie ze zullen verbruiken. Check of de temperaturen niet te laag staan ingesteld. Een Vriezer hoort op -18 graden Celsius ingesteld te staan en een koelkast op 4 graden Celsius.
 8. Zet geen warm eten in de koelkast: Laat het eten buiten de koelkast afkoelen voordat je het in de koelkast zet.
 9. Ontdooi de vriezer regelmatig: Een ijslaag van 2mm tegen de binnenwanden van een vriezer kan er al voor zorgen dat de vriezer 10% extra energie verbruikt om de lage temperatuur te behouden.

Badkamer en Wassen

 1. Droog de was aan een drooglijn of drooghek: Een droog beurt in de droger kost u tussen de €0,30 en €1,25 per droog beurt (afhankelijk van hoe energiezuinig de droger is).
 2. Laat de kraan niet open tijdens het tanden poetsen en scheren: Onnodig water verspillen wordt niemand beter van.
 3. Gebruik je handdoek meerdere keren voordat je die wast: Als je na het afdrogen je handdoek uithangt zal deze netjes drogen en is deze zeker nog wel een keer te gebruiken (en stiekem ook wel vaker).
 4. Zet wasmachine alleen aan als die vol zit: Een wasbeurt met een halfvolle wasmachine gebruikt net zoveel water en stroom als een volle wasmachine.
 5. Strijk met een stoomapparaat: Strijken met stroom gaat sneller en verbruikt dus minder elektriciteit.

Elektronica

 1. Haal opladers uit het stopcontact wanneer deze niet in gebruik zijn: Ook een oplader waar geen apparaat op zit aangesloten verbruikt elektriciteit. Denk eraan om de tablet, telefoon en laptop oplader uit het stopcontact te halen wanneer deze niet gebruikt worden om op te laden.
 2. Vermijdt de stand-by modus van apparaten: Er staan zoveel apparaten op stand-by terwijl u dat niet doorheeft: televisies, laptops, printers, magnetrons enz. Wanneer deze apparaten in de stand-by modus zijn gebruiken ze gewoon nog stroom (en best wel veel ook). De makkelijkste oplossing is om een stekkerdoos met schakelaar aan te schaffen. Je kunt er bijvoorbeeld 1 gebruiken voor al je beeld en audioapparatuur en 1 voor de computerkamer met de computers en printers. Wanneer je dan klaar bent tv-kijken kun je met een simpele handeling de apparaten echt uitzetten.
 3. Doe het licht uit als je een kamer verlaat: Het is zonde om licht te laten branden in een kamer waar je niet aanwezig bent.
 4. Gebruik opladbare batterijen: oplaadbare batterijen kun je honderden keren gebruiken. Ook al zijn de oplaadbare batterijen in aanschaf goedkoper; als je deze 50 keer moet kopen is het toch echt veel goedkoper om oplaadbare batterijen te kopen en opnieuw op te laden.
 

Meld fouten en verbroken links